Historien om MonkeemobileDet verkar som om nästan alla med en TV minns The Monkees, bandet som blev nästan lika stora som The Beatles i USA. Så firade som Monkees blev, blev inte berättelsen om The Monkee Mobile.  Bilen medverkade i flera av avsnitten men blev bortglömd med tiden.

I själva verket fanns det två identiskt byggda bilar, bilen på bilden ovan var den första bilen som byggdes och var den som användes i TV-serien, den andra bilen visades på bil utställningar och promotion turnéer men har nästan aldrig använts och var aldrig med i någon TV-show, att man byggde två identiska bilar var för att man ville ha en bil i reserv om något skulle hända med den första.

Varför en Pontiac GTO valdes för att bli Monkeemobile är en av de klassiska historier om någon som kände någon som kände någon etc.

Katalysatorn i projektet var George Toteff, VD för Model Products Corporation, mer känd som MPC. MPC gjorde plastbyggsatser på udda bilar på 60 och 70 talet. Toteff hade kontrakt med en välkänd Customizer under namnet Dean Jeffries, som ritade vissa varianter av bilar som blev MPC modell byggsatser och Jeffries hade utfört andra arbetsuppgifter också åt Toteff. Samtidigt var Jeffries inblandad i The Universal Studios, som skulle producera Monkees TV show. Jeffries hade valts att bygga en anpassad bil för användning till Monkees TV-show, som vid den tidpunkten inte hade börjat produceras, och en lämplig bil hade ännu inte valts.

Jeffries hade nämnt detta till Toteff, som i sin tur berättade för sin vän Jim Wangers som arbetade för Pontiac's reklambyrå, Wangers såg omedelbart att att detta kunde bli en stor PR-möjlighet för Pontiac och cementerade affären med seriens producenter. Förutom att erbjuda bilar för personligt bruk av stjärnorna och producenter så fick Wangers också beställa två basmodeller av 1966 Pontiac GTO cab som skulle omvandlas till Monkeemobiles. För hans hjälp att få affären att gå i lås fanns Toteff som beviljades exklusiva rättigheter att marknadsföra en byggmodell av bilen. Mer än 7 miljoner MPC Monkeemobiles byggsatser såldes worldwide (jag hade naturligt vis en) en summa som bara överträffas av The Dukes of Hazzard: s "General Lee" 1969 Dodge Charger.

Wangers visste att bilarna skulle modifieras ganska kraftigt och att GM-ledningen kanske inte skulle bli nöjda med vad Hollywood skulle vilja göra med bilarna. Det sista GM ville ha var en bil som skulle bli ett föremål för åtlöje.
Jeffries modification av GTO:n blev mer radikal än vad någon på Pontiac kunde tro. Fronten var lätt igenkännlig som en bastard GTO, medans resten av bilen blev helt anorlunda,  en delad vindruta, bakluckan togs bort och en tredje rad säten sattes längst bak i bilen, ett förlängt Tanfinnished T-bucketkapell blev tak på bilen som lackades röd med Monkees logo i gult på dörrarna, framskärmarna skars upp så att avgasrören som var fake kunde sticka ut, bilen hade ett riktig avgassystem inunder , större baklampor. Man planerade att göra en Funny Car också men det blev aldrig av men man ville ha lite dragracing look på bilen så en GMC 6-71 kompressor monterades på motorn, bakaxeln fixerades i karossen och en fallskärm monterades bak på bilen, man la även i tyngder längst bak i bilen för att kunna göra framhjulslyft. Bilen provkördes och man kom fram till att bilen var lite för brutal för ändamålet och det sista man ville var att en olycka skulle hända med bilen så GMC kompressorn plockades bort och motorn fick en fyrportsförgasare men man vill ju Dragracing looken så en plastmodell av en kompressor fick ta plats ovanpå förgasaren. 

De två bilarna byggdes inom loppet av endast en månad, den ena efter den andra. "Producenterna väntade till sista minuten för att ge oss klartecken på bilarna säger Jeffries" George Toteff, Jim Wangers och Dean Jeffries var männen som fick bollen att rulla men George Barris var mannen som satte allt i verket, Jeffries jobbade då hos Barris och Barris hjälpte till med designen. Vi fick jobba dygnet runt i fyra veckor för att få bilarna klara i tid, men vi gjorde det berättade Jeffries.

Jim Wangers hade varnat Pontiacs General Manager John DeLorean (mannen bakom DeLoren bilarna) att bilarna inte alls var vad Pontiac förväntade sig, och det var för sent att bygga nya fordon. De beslutade att inte bry sej om att visa bilarna för GM:s ledning bara låta bilarna bli klara i tid och försöka göra det bästa av situationen.

Monkees Mike Nesmith minns samarbete med Pontiac ömt. "Det var en bra tid, vi körde alltid nya GTO:s. Jag hade en  svart coupe med svart inredning och en vit cabriolet med vit inredning. De var fantastiskt alla i bandet hade muskelbilar.

Monkee mobile #1 har haft ett anmärkningsvärt liv, många år som vi förmodligen aldrig kommer att få veta hela sanningen om. Här är vad vi vet: Monkee Mobil #1 skickades till Australien för att följa med Monkees på en konsertturné i slutet av 60-talet. Av någon anledning blev bilen kvar där nere, men det är oklart om den såldes till någon i Australien eller om någon i Universal tog hand om den och bilens titel har faktiskt överförts i slutet av 60-talet men där slutar spåren. Det är osannolikt att den registrerades i Australien eftersom den aldrig byggdes om till högerstyrd, vilket krävs enligt australiensisk lag. Dean Jeffries försökte förgäves att hämta hem bilen bilen igen, men det var för svårt att få jobbet gjort från Hollywood för ingen var intresserad mer än han så den stannade där nere. Nästa gång dyker bilen av någon anledning upp i Puerto Rico, där den användes av ett hotell i flera år för att hämta och lämna gäster. Hur den kom till Puerto Rico är än idag dolt i ett mörker

I maj 1992 dök bilen upp på en statlig auktion i Puerto Rico, hotelet hade kanske gått i konkurs. GTOAA Vice President Dave Barsky fick ett samtal från någon som var i Puerto Rico, Dave Barsky minns: "Killen sa till mig, Dave, det är den konstigaste GTO jag någonsin sett kan du säga mig vad det är?" Så jag bad honom att berätta hur den såg ut. När han beskrev bilen med 7 sätten, soft-top och fallskärm sa jag till honom att det måste vara Monkeemobile. Jag menar, vad annat kunde det ha varit? Han frågade mig vad jag tyckte den var värd, så jag sa åt honom att bjuda $ 500 för den och se vad som händer.
Lägsta budet för bilen var $ 5.000, så han la det lägsta budet och bilen såldes till honom för $5000- eftersom ingen annan var närvarande vid auktionen. Bilen kom sedan tillbaka till fastlandet.
Lyckligtvis var The Monkeemobile i bra skick och det behövdes bara mindre arbete för att få den att rulla igen. Bakaxeln hade fått bladfjädrar och ramen hade modifierats men allt fungerade som det skulle. Ägaren hade Number One omlackerad och "The Monkees" dekaler replikerade på dörrarna, och en ny soft-topp. Bilen är idag renoverad och uppdaterad på Barris Custom av Mike Gray, Mike la ner cirka ett halvår på att renovera Monkee mobile #1 till uppdaterat orginal skick, bilen är i grymt nyskick idag. Mike har gjort bilen mer upp to date, nya hjulupphängningar, motorn är renoverad och trimmad med Comptitions cams, Edelbrock insug och förgasare, Mallory tändsystem, ny ljuanläggning med DVD och TV skärmar, bilen har lackats i orginalfärgen med PPG:s nya färg Monkees logon i bladguld (spells expensive), ett nytt vitt T-bucketkapell för att matcha den vita inredningen. The Monkeemobile såldes för 360000 dollar på Barret Jackson 21 Januari 2008.

Monkee Mobile # 2 (se bild nedan) Monkee Mobile #2 ägs idag av George Barris och finns att beskåda på Star Cars Museum, 914 Parkway Gatlinburg, bredvid den Convention Center.

Det är kul att bådaThe Monkee mobiles fortfarande finns kvar över 40 år efter att de byggdes, som två av de mest radikala, anpassade Pontiacs som någonsin byggts och dom är två sanna ikoner från 60-tales eran. Pontiac var inte alls nöjda med utseendet på bilarna och kunde inte drömma om möjligheterna som skulle öppna upp för The Sales Division, Pontiac var häpnadsväckande i sin omfattning. Som Jim Wangers sade: "Where else are you going to get mileage like that?"