The Batmobile

Bilen som redan från början bara gjordes i ett enda exemplar. 1955 Lincoln Futura concept car var en drömbil som Ford tog fram och som byggdes för hand av Ghia i Italien till en kostnad av $250000-.Bilen var en av dom första bilarna som lackades i vit Pearlescent Color. Bilen hade jaktflygstak och för den tiden fantastiskt stora vingliknande fenor och var en förebild för dom stora fenornas tid 1958, 59 och 60. Bilens chassie var från en Lincoln mark II och hade en 368 kubiktums motor. Bilen var på mässor och bilshower 1955 till 1957.

Bilen lackerades om röd 1959 för att medverka i filmen "It Started with a Kiss", med Debbie Reynolds och Glenn Ford. Ingen kunde väl drömma om då att bilen skulle bli en legend i 40 år 1966. Efter filmen glömdes bilen bort och man tog delar från den och den hamnade på en bakgård hos Ford tills George Barris, USA:s cusotmbilbyggare #1 fick nys om den och kontaktade Ford att han var intresserad av att köpa Futuran. Bilen var i dåligt skick, grillen och bitar av bakpartiet var borta men Barris var fashinerad av bilen och tänkte väl att han skulle renovera bilen till orginal igen, nån gång. Han kom överens med Ford och köpeskilligen blev hela $1-. Sen blev den stående på Barris Bakgård.

I augusti 1965 blev George Barris kontaktad av 20th Century Fox att bygga en bil för The Batman TV-show. 1 september skrevs kontraktet att bygga bilen och Barris kontaktade sin vän Dean Jeffries (Monkee Mobilens skapare) och Jeffries ritade ner en bil med vingar och en front som skulle påmina om en hungrig fladdermus och utgick ifrån en 1959 års Cadillac. ABC hade bråttom och Jeffries hade ingen möjlighet att få bilen klar på en månad som ABC ville så han bollade över det till George igen och George antog utmanning om han fick utgå från Jeffries ritningar men nu var det bara 3 veckor kvar tills bilen skulle vara klar. George Barris tog en fika på bakgården och fick syn på Futuran som stod parkerad där och nu var det klart den hade allt, fronten såg ju nästan ut som en fladdermus och vingarna fanns ju där, fram med Jeffries ritningar och bygget var igång grillen gjordes om för få den att likna en fladdermus med öppna mungipor, öronen fanns redan ju där och blinkersglassen fick bli fladdermusens ögon. Vingarna förlängdes till 86 tum (214,20cm) och fick taggade avslut som en fladdermuvinge och rundades av i framkant, för övrigt behölls det mesta av formgivningen på Futurans bakparti, ett jätteavgasrör och två! fallskärmar monterades. COOLT!!!

11 oktober 1965 var The Batmobile klar och levererades till ABC:s studios i Los Angeles, byggd på rekord tid, tre veckor byggkostnad ca $30000, bilen försäkrades för $125000-.
I Januari sändes första episoderna med Batman och The Batmobile. Batman och Robbin hade tagit plats i sin läderlappsbil och succen var ett faktum.

   

Batmobile data

Vikt 2500 kg
Hjulbas 3,21 m
Fordonslängd 5,73 m
Bredd fram 2,14 m
Bredd bak 2,01 m
Höjd 1,22 m
Motor original Ford V8 390ci
Växellåda B&M Hydro
Hjul 15X7 Rader Cast Aloy
Däck Firestone Wide Oval


Bilen byggdes på rekordtid så man brydde sej bara om utseendet inte det funktionela men idag har bilen renoverats med ny motor Ford V8 429ci och ny up to date fram och bakvagn etc.

Batmobile ägdes fram till 2013 av George Barris men såldes på Barret Jackson för fantasifulla 4,2 miljoner dollar ca 27 miljoner svenska kronor.