Här började mitt hjärta att banka för Mopar! 

Hurst Hemi Under Glass var något som fascinerade mej något oerhört på 60 talet (bilden ovan är en av få på första bilen som byggdes och kördes av Wild Bill).
Jag vet inte mitt första möte med bilen men jag fick tidigt byggmodellen som limmades ihop och limmades fast på bakhjulen i bokhyllan.
Bilen byggdes av George Hurst som var otroligt Dragracing intreserad och hade gjort sej känd över banorna på 50-talet. I slutet av 50 talet öppnade han sin firma ihop med en svenskettling Edward Almquist och första Hurst spaken med s.k double pattern design kom 1959. 1961 lyckades man att få Pontiac att använda Hurst växelspaken som standard i Pontiac Catalinan och succén var ett faktum. George använde mycket av pengarna som strömmade in till olika project och 1965 kom han på att bygga en Cuda med en Hemi motor i baksätet inte för att köra på bakhjulen utan för att placera vikten i mitten av bilen, bilen ställde sej på bakhjulen direkt för att vikten blev väldigt långt bak eftersom motorn en 426 Hemi hade bulltats fast ovanpå bakaxeln och en Casale V drive (vinkelväxel) som var kopplad till en Corvetteaxel som snart byttes ut mot en Sure Grip Straight axel med 4,56 i utväxling, V8:an hade två stycken 4 portade förgasare och så fort bilen ställde sej på bakhjulen stannade motorn eftersom förgasare inte fungerara så bra när dom lutar i 45 graders vinkel. George fick idén om att kunna köra bilen på bakhjulen som en reklampelare för Hurst och byte ut förgasarna, en Hillborn insprutning fick ta dess plats och bilen försågs med två bromspedaler en till varje bakhjul så den kunde styras på bakhjulen. Efter att Wild Bill Shrewsberry hade gjort första resan på bakhjulen med bilen så gjorde George en skylt i plast med Hurst logon och texten Bear of a Cuda och satte under bilen som blev synlig så fort bilen gjorde en Wheelie.
Notera att bakhjulen är i luften på bilden och bilen rullar på wheeliebaren, grym bild att få på kameran, notera även att baksidan på axeln är det som syns p.g.a. vinkelväxeln. Den första bilen gjorde sin första showof på Bristol raceways strip inför en förvånnad publik, visst hade man sett bilar göra wheelies men den här körde hela stripen på bakhjulen och folk skrek av lycka. Bilen var en succé och George hade lyckats skapa den perfekta reklampellaren på det perfekta stället för en racing växelspak.

 

Man byggde två bilar inte tre som många tror, när Hemi Under Glass fick sin huvudförare Bob Riggle 1966 byggde man om 65:an till en 66:a, Bob gjorde även hål i brandväggen så han kunde se stripen utan att hänga ut genom fönstret som Wild Bill hade gjort. Riggle and Hurst monterade även en titan balk längst bak för att få ett gnistregn efter bilen allt för showen.

 

 


Flera bakhjulsåkare dök upp och en Dodge A100 Little Red Wagon blev ännu en av mina favoriter när jag var i tolvårs åldern och sedan dess har min dröm varit en A-100 pickis och det blev veklighet maj 2011, Little Red Wagon var ännu en Mopar med Hemi fast monterad på flaket och i slutet av 1965 så räjsade man på bakhjulen. Little Red Wagon var den första bakhjulsåkaren som åkte hela Stripen på bakhjulen sägs det.

1967 kom en ny kaross på Cudan och nu var även Chrysler inblandade och erbjöd Hurst en ny Cuda för att uppdatera succé bilen och Hurst och Riggle jublade, nu kunde man göra en bil som Riggle ville ha den och istället för två bromspedaler fick bilen två hydraliska Hurst spakar att styra med George Hurst sa till Plymouth att han bara ville ha en karros man byggde en ram den här gången till bilen vilket gjorde att den fick en stadigare gång på stripen och Riggle fick en större bild av banan eftersom inget fanns ivägen innunder bilen med ram.

        

En mäktig syn genom bakrutan på 68:an (detta är en 70 talsbil med kompressor), Riggle körde bilen fram till 1975 och det har byggts till dags datum nio stycken Hemi Under Glass Cudor men fram till 1970 var det bara två stycken och båda två hade insprutning. Den första är tyvärr borta det har ryktats att man har sett den men inget är bekräftat.

Vid frågan till Riggle hur många gånger han körde bilarna säger han säkert tusen gånger och det är många gånger fler än andra Dragsters kört strippen och när frågan om det varit några incidenter skrattar han och berättar om när han skulle köra på Monrovia Dragway och kabeln till julgranen hängde för lågt och en funktionär skulle hålla upp den men Riggle fick för mycket luft under bilen så den stegrade sej för mycket och rev med både kabel och funktionär som klarade sej utan några men, Riggle och funktionären tog en öl efteråt och skrattade. En annan gång när Riggle räjsade
mot en Cheva i Hollywood fick han också för mycket luft under bilen och bakhjulen var över en halvmeter upp i luften i slutet på stripen och både Riggle och föraren av Chevan trodde att han skulle slå runt bakåt men lyckligtvis efter ett par studsar på titaniumbalken slog bilen ner på alla fyra hjulen och Riggle fick stopp på bilen fast framvagnen var igenom karrosen. Den obehagligaste upplevelsen för Riggle var i Irwindale California när Riggle hade glömt att ställa hjulen rakt innan nerslaget i marken, bilen snurrade runt och lindade sej runt ett träd och det var slutet för den första Hurst Hemi Under Glass Cudan.